Een eeuwenoud erfgoed

Erfgoed in de grootstad Luik

Het erfgoed van de Luikse grootstad weerspiegelt haar verleden als hoofdstad van het Prinsdom Luik (980-1795). Veel gebouwen hebben de eeuwen doorstaan, behalve de Sint-Lambertuskathedraal die (als enige kathedraal ter wereld) vernietigd werd.

Elke steen is beladen met geschiedenis, maar opgefleurd door toevoeging van innovatieve en moderne materialen die aansluiten bij het nieuwe aangezicht van Luik. Emblematische gebouwen met structuren van glas, kloosters die een nieuwe bestemming kregen, een voormalig busstation dat nu dienst doet als een ontmoetingsplaats voor burgers, kastelen die ingezet werden voor economische activiteiten … alles getuigt van de overgang van prinsdom naar grootstad.

Dit erfgoed valt te ontdekken aan de hand van interactieve blazoenen (QR-code) die aangebracht zijn op geklasseerde gebouwen, thematische parcours via digitale apps en tal van publicaties.

Herinneringserfgoed

Herinneringserfgoed

Luik was vanaf 4 augustus 1914 een waar strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog en kreeg door haar heldhaftige verzet als eerste buitenlandse grootstad de titel van Legioen van Eer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden acht oude forten opnieuw bewapend en werden er naast het fort van Eben-Emael ook nog drie nieuwe gebouwd. Luik heeft dan ook heel wat te bieden op historisch vlak! Volg de herinneringsparcours met tal van forten en herdenkingsmonumenten met apps die deze grote momenten uit de geschiedenis weer tot leven brengen.